Enguany es compleixen 75 anys de l’ocupació del poble palestí per part de l’Estat d’Israel, ens polític fonamentat en la ideologia sionista i basat en el fals mite “una terra sense poble per un poble sense terra”, suposadament humanitari i compensador, que s’ha traduït en dècades de polítiques d’apartheid i de genocidi a Palestina. El projecte estatal sionista s’originà al si de les societats colonials europees (Declaració Balfour, Anglaterra, 1917), col·laborà estretament amb el nazisme (acord Haavara, Berlín, 1933) i manté estreta vinculació amb els interessos imperialistes occidentals. Tres setmanes abans de l’agudització del genocidi palestí que vivim d’ençà del 7 d’octubre, els EUA tancaren un acord estratègic amb Israel per crear un corredor econòmic Índia/Orient Mitjà/Europa com a alternativa comercial a la Nova Ruta de la Seda promocionada per la Xina. “Casualment”, el corredor ha de passar prop de Gaza, territori embargat per Israel des de fa més de 15 anys i que els darrers dos mesos suma, si comptam els desapareguts sota la runa, uns 20.000 assassinats, bona part dels quals són infants. A més, al recompte de víctimes fruit dels bombardejos sistemàtics israelians contra hospitals, escoles, universitats, etc., també s’hi troben multitud de periodistes i treballadores humanitàries.
Com a antropòlogues, preocupades per la comprensió i el respecte mutu entre societats i formats en l’observació dels conflictes socials, econòmics, polítics i culturals, habitualment accentuats per la violència sistèmica dels Estats, ens negam a romandre silents davant el genocidi dut a terme per part de l’exèrcit israelià a Gaza i el reforçament de l’apartheid a Cisjordània. Ni podem ni volem allargar el llegat colonial d’una disciplina –l’antropologia, que nasqué amb l’expansió opressiva dels imperis europeus arreu del món– que avui volem descolonitzada i al servei d’horitzons crítics i emancipadors, lluny de qualsevol projecte imperialista de barbàrie uniformadora.
Per això, entomam les crides a la solidaritat d’institucions acadèmiques palestines com la Universitat de Birzeit i, en línia amb les declaracions de reputats col·lectius d’antropologia com l’American Anthropological Association (AAA, 24 de juliol i 30 d’octubre), l’European Association of Social Anthropology (EASA, 23 d’octubre), l’Associació Grega d’Antropologia (SKAE, 25 d’octubre), entre molts altres, exigim que cessin els bombardejos i la invasió militar israeliana a Gaza, així com l’embargament, l’ocupació del territori i la resta de polítiques orientades al genocidi palestí, també a Cisjordània i a l’interior d’Israel.
Tot i que reiteram la necessitat d’una resolució política del conflicte que eviti el patiment i la mort de més població civil tant palestina com israeliana, amb qui també ens solidaritzam pels efectes que provoca la política colonial de l’Estat sionista sobre la seva integritat, som plenament conscients que totes les iniciatives pacífiques endegades pel poble palestí en aquesta línia han estat sabotejades i/o il·legalitzades per Israel. Per tant, condemnam els discursos descontextualitzats sobre terrorisme que criminalitzen l’autodefensa palestina i equiparen la seva responsabilitat amb la de l’estratègia política i militar sionista. Des d’aquí, donam suport a les iniciatives de solidaritat organitzades des de Mallorca i, des del nostre interès per l’estudi de l’àmbit religiós, negam que tenguin cap fonament antisemita, ans a la inversa. Si tenim en compte que tant jueus com musulmans tenen arrels culturals i lingüístiques semites, és precisament la coalició islamòfoba i supremacista que regeix Israel –suposadament a l’avantguarda de la crítica contra l’antisemitisme– qui més indiscriminadament el practica.
Igualment, com a institut professional amb vinculació amb la Universitat de les Illes Balears (UIB), tal i com han fet altres departaments d’antropologia (Universitat de Barcelona, Universitat d’Amsterdam, etc.), ens adreçam al Rectorat d’aquesta institució perquè talli les relacions amb els centres acadèmics israelians fins que el país s’ajusti al compliment i al respecte dels drets humans i del dret internacional. Com ha palesat el moviment global Boicot, Desinversions i Sancions (BDS), les universitats israelianes –en especial les de Ben Gurion i Tel Aviv– no només reprodueixen la discriminació racial institucionalitzada contra els palestins existent al sistema educatiu, sinó que han participat activament en la planificació, l’ajustament i la justificació de polítiques d’apartheid i ocupació: sistemes d’armament, doctrines bèl·liques, crides a la mobilització militar, etc. Així com en les darreres dècades la UIB ha pres partit per qui patia la guerra (a Iraq, a Ucraïna…) amb aturades de classes i minuts de silenci institucionals, davant el greu context d’aquest genocidi és imperatiu que també recolzi les demandes de les cada vegada més institucions acadèmiques d’arreu del món que exigeixen acabar amb l’opressió del poble palestí.
Per acabar, emplaçam la resta d’associacions, institucions i departaments d’antropologia de l’Estat espanyol i del món a trencar el silenci davant aquest genocidi, amb un adreçament urgent a l’Asociación de Antropología del Estado Español (ASAEE) al que l’Institut d’Antropologia de les Illes es troba associat. Les antropòlogues del món ens hem d’unir i prendre partit si no volem restar expectants a veure com les grans potències internacionals esdevenen garants d’un altre genocidi com el que permeteren aviat farà 30 anys a Srebrenica, reconegut per l’ONU com a tal amb una vergonyosa dècada de retard. Què restarà d’aquí 10 anys del poble palestí si, ara mateix, no prenem partit per aturar la massacre?