Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

I Simposi Internacional sobre Místiques i Heterodòxies Religioses

8 setembre - 10 setembre

Us  anunciem  la celebració del I Simposi Internacional sobre Místiques i Heterodòxies Religioses que tindrà lloc a Barcelona del 8 al 10 de setembre de 2021,  organitzat pel Grup de Recerca en Místiques i Heterodòxies Contemporànies –GREMHER– de la  Universitat de Barcelona.

El tema que convoca el Simposi és La dissolució del sagrat en el món contemporània. Evadida de l’espai tancat i apartat on el procés de laïcització de les societats modernitzades la va intentar recloure, la religió –entesa com l’àmbit de comunicació amb allò sobrenatural-, en formats diversos que abasten expressions rituals, espirituals, terapèutiques, endevinatòries o “màgiques”, s’ha dispersat per tots els racons de la vida social i ara actua sense un centre, dislocada, colant-se pels intersticis que, sovint, ella mateixa ha obert adoptant pautes i continguts culturals nous, reciclant els vells i emprant discursos provinents d’àmbits tradicionalment “separats” com les ciències i la tecnologia. La religió tendeix a estar, avui per avui, a tot arreu i enlloc. Ben bé podríem parlar de la creixent preeminència de la informalitat en matèria religiosa, concretada en la multiplicació de fes sense dogma, creients sense església, líders espirituals sense comunitat i espiritualitats sense seu. És per tot això que convoquem aquest simposi per parlar de “dissolució” d’allò sagrat, prenent la idea d’un text de Pierre Bourdieu sobre l’esclat d’allò religiós en les societats contemporànies.

Eixos temàtics
1.                   Veure la llum, obrir els ulls

2.                   La irrupció d’allò ocult

3.                   La violència contra el sagrat, avui

4.                   Cossos santificats

5.                   Deus antics, cultes remots, sabers arcànics

6.                   Espiritualitats unipersonals i creences sense congregació

7.                   La religió com a domesticació o resistència

8.                   Noves devocions populars

9.                   L’abordatge administratiu de la pràctica religiosa en contextos secularitzats


Formats de participació:
Comunicacions
S’acceptaran propostes de comunicacions vinculades als eixos descrits, que es distribuiran en taules temàtiques. Cada proposta indicarà autoria (i coautories si s’escau), adscripció institucional, eix en el qual s’inscriu, títol, resum (entre 150 i 300 paraules) i zona horària del/de la ponent. Sol·licitem, també, indicar si es preveu realitzar la presentació de manera presencial o virtual.
El temps màxim d’exposició de les comunicacions serà de 15 minuts. Cada una de les taules admetrà un mínim de quatre participants i un màxim de sis i cada una tindrà una duració màxima de dues hores per tal de donar cabuda a la corresponent discussió.

Altres formats
Es tindran en consideració propostes de presentacions de llibres i de documentals etnogràfics. Les propostes d’aquests formats indicaran autoria i coautoria, adscripció institucional, títol, resum (entre 150 i 300 paraules), duració de l’activitat i zona horària del/de la ponent. Sol·licitem, també, que ens comuniqueu si es preveu realitzar la presentació de manera presencial o virtual.

Aspectes generals a tenir en compte
. Les comunicacions i altres propostes de participació podran tenir un màxim de tres autors/es. En el caso de les coautories, s’indicarà amb quin dels signants s’establirà comunicació.
. Cada autora o autor podrà presentar un màxim de dues comunicacions a eixos diferents.
. No se sol·licitarà en cap moment el text de les comunicacions.
. Una vegada acceptada la proposta, totes les persones autores o coautores hauran de formalitzar la inscripció, en el termini previst per als ponents. Les propostes de ponents que no formalitzin la inscripció en el termini previst no s’inclouran en el programa.
. Únicament els autors/es o coautors/es podran presentar les seves propostes al simposi.
. Les persones inscrites podran requerir canvis en la modalitat de participació sol·licitada (de presencial a virtual, o viceversa). Per raons d’organització, us demanem que aquests canvis s’informin amb la major antelació possible.

Dates importants:

–         Del 15 de gener al 30 de març de 2021: data límit per a l’enviament de propostes de participació.
–         21 de maig de 2021: acceptació de propostes.
–         30 de juny de 2021: data límit per a les inscripcions dels ponents.
–         31 de juliol de 2021: data límit per a inscripcions de participants sense ponència.

Enviament de propostes:
Totes les propostes s’ha d’enviar a gr.gremher@ub.edu en els terminis establerts. S’acceptaran propostes en català, castellà, anglès, portuguès i francès.
Podeu consultar tota la informació del Simposi a https://ladissoluciodelsagrat.wordpress.com o escriure’ns a gr.gremher@ub.edu, per a més informació.

Mostra els detalls

Inici:
8 setembre
Finalització:
10 setembre
Categoria d'Esdeveniment:
Etiquetes de l'Esdeveniment:
,
https://ladissoluciodelsagrat.wordpress.com/

Organitzador

Grup de Recerca en Místiques i Heterodòxies Contemporànies -GREMHER- de la Universitat de Barcelona
View Organitzador Website

Deixa un comentari