Es proposa un curs amb activitats paral·leles sobre altres maneres d’acostar-nos a la memòria de la repressió de postguerra des de l’antropologia social. Generalment, s’han utilitzat documents i relats hegemònics per construir la memòria de la postguerra, no solament per part dels vencedors, sinó també dels vençuts.
En aquest curs pretenem veure una altra cara de la memòria de la repressió a partir de testimonis, petits objectes i accions quotidianes que genera i ha conservat gent vençuda anònima. La recuperació de la memòria històrica és fonamental per promoure una ciutadania generadora d’una cultura de la solidaritat, de la igualtat, de la justícia i de la pau; una ciutadania compromesa amb la seva història, el seu present i el seu futur per construir una societat corresponsable, compromesa i participativa. Els coneixements transmesos amb aquesta acció pretenen generar consciències crítiques que ens permetin ser persones responsables i actives. També es pretén abordar la recuperació de la memòria històrica des d’una perspectiva novedosa: l’antropològica. Es tracta de fer visibles, donar valor i convertir en objectes d’estudi els testimonis, els petits objectes i les accions quotidianes que han conservat vençuts anònims.
Aquest curs és una acció conjunta de l’Institut d’Antropologia de les Illes (IAI), la Universidad Nacional de Educación a Distancia (CIEMEDH-UNED), la Universitat de les Illes Balears (UIB) i l’Associació de Memòria de Mallorca, i amb la col·laboració del Consell de Mallorca.
L’exposició Petites coses d’un temps d’espines, que forma part d’aquest curs, s’inaugurarà el divendres 23 d’octubre a l’edifici de la Misericòrdia i es podrà visitar fins al 28 de novembre. T’hi animes?